pátek 21. srpna 2020

B39 Lebeda růžová - Atriplex rosea

B39 Lebeda růžová - Atriplex rosea


Lebeda růžová je jednoletka a dokáže dorůst až do výšky 2 metrů. Může mít tři různá zbarvení - zelené, žluté nebo červené.


Lebedě růžové se přezdívá i divoký špenát a důvodem jsou její listy bohaté na vitamín C, které lze v kuchyni využít stejným způsobem jako právě špenát. Nevím přesně jestli je tohle lebeda růžová, jsou totiž různé druhy lebedy, tahle nám roste na zahradě a hlavně na záhoně. Plevel, plevel, plevel ... ale i bylinka.



Ke konzumaci lze použít celou mladou rostlinu, u starší se sbírají listy. Díky vysokému obsahu kyseliny listové se její konzumace hodí pro lidi s onemocněním ledvin, díky obsahu vápníku pozitivně ovlivňuje růst kostí a zubů. Lebeda je vhodná hlavně pro děti a vegetariány.

  



Díky dalším obsaženým látkám (saponiny, bílkoviny, vitamíny C, B1, B2, B3, E a hořčík, fosfor, železo) pomáhá rozpouštět hlen na plicích a mírnit projevy kašle, akné a ekzémů. V kuchyni lze její jemnou chuť využít do salátů, polévek, omáček a hodí se i k masu.



Lebedu by vám ráda představila moje Šárka. Koupila jsem ji teprve nedávno, jestli má na sobě svoje oblečení, nevím. Vím jenom že je to Kayla a že je mooooc hezká.


Kvetoucí lebeda růžová.







Panenka: Caligirl Horse Riding Lea  - tvář Kayla/Lea

Přeji všem pěkný den
Vaše babička Věrka

Žádné komentáře:

Okomentovat