sobota 24. května 2025

Jak zavařuji kopr

 Jak zavařuji kopr

 


Tak tohle je můj zavařený kopr
 
Kopr nesuším a nedávám do mrazáku - ale zavařuji do sladkokyselého nálevu 

Kopr sklízím když je vysoký tak 10 - 15 cm 

A proč tak brzy? Protože když je větší - tak už na kopru jsou mšice a ty já určitě nebudu jíst
 
 

  Takže
1. vytrhám kopr ze záhonu (pěstuji ho i ve skleníku), otrhám ty slabé kousky (tlusté 
stonky dám králíkům).
2. nakrájím na menší kousky a nakrájený kopr nacpu do malých zavařovacích skleniček.
3. zaliji nálevem - a skleničky uzavřu víčkem.  
4. naplněné a uzavřené skleničky naskládám do hrnce - na dně hrnce je složená utěrka. Naliji studenou vodu (tak aby byla 1/3 skleničky ponořená ve vodě). 
4. zapnu plotýnku na plný výkon - a když se začne voda v hrnci vařit - tak stáhnu na minimum a zavařuji 20 minut. 
 
No a jaký používám nálev? 
 
Nálev na okurky a kopr
 
1 l                vody
1/4 l             octa 8%  (nee Bzenecký) 
4 dkg           soli
10 dkg         cukru
3/4 lžičky    kyseliny citronové 
17 koleček  sacharinu                       Vaříme tak 2 minuty          
 
Vychladlý nálev si dáme do sklenic - je na vás jestli skleněných anebo plastových. Můžeme schovat i na příští rok - ovšem jestli nějaký nálev zbyde. 
 
A na co používám zavařený kopr ve sladkokyselém nálevu?
 
No přeci na koprovku, kulajdu a plno jiných dobrých jídel. Nemusím do omáčky nebo polévky dávat žádný ocet. 
 
Otevřená sklenička vám vydrží v lednici i půl roku, nezkazí se.  

A tady máte skleničku s hodně napěchovaným (vlevo)
a málo napěchovaným koprem (vpravo). 
Tady je vlastně vidět že je kopr dobře zavařený. 

 
A jak pěstuji kopr?
Na podzim vezmu okvětí kopru - teda již vyzrálá semena - a rozházím je po záhonu (anebo ve skleníku) - kam semeno padne - tam padne. Nikdy - podotýkám - nikdy neseju kopr do řádku. Kopr potřebuje k růstu hodně místa - takže doopravdy semena rozházet po záhonu. 

Že bych ještě napsala recept na koprovku? 
Tak ten až příště. 

Pěknou sobotu a neděli vám všem přeje
babi Věrka

Žádné komentáře:

Okomentovat