Jak zavařuji kopr
Tak tohle je můj zavařený kopr
Kopr nesuším a nedávám do mrazáku - ale zavařuji do sladkokyselého nálevu
Kopr sklízím když je vysoký tak 10 - 15 cm
A proč tak brzy? Protože když je větší - tak už na kopru jsou mšice a ty já určitě nebudu jíst
1. vytrhám kopr ze záhonu (pěstuji ho i ve skleníku), otrhám ty slabé kousky
(tlusté
stonky dám králíkům).
2. nakrájím na menší kousky a nakrájený kopr
nacpu do malých zavařovacích skleniček.
3. zaliji nálevem - a skleničky uzavřu víčkem.
4. naplněné a uzavřené skleničky naskládám do hrnce - na dně hrnce je složená utěrka. Naliji studenou vodu (tak aby byla 1/3 skleničky ponořená ve vodě).
4. zapnu plotýnku na plný výkon - a když se začne voda v hrnci vařit - tak stáhnu na minimum a zavařuji 20 minut.
No a jaký používám nálev?
Nálev na okurky a kopr
1 l vody
1/4 l octa 8% (nee Bzenecký)
4 dkg soli
10 dkg cukru
3/4 lžičky kyseliny citronové
17 koleček sacharinu Vaříme tak 2 minuty
Vychladlý nálev si dáme do sklenic - je na vás jestli skleněných anebo plastových. Můžeme schovat i na příští rok - ovšem jestli nějaký nálev zbyde.
A na co používám zavařený kopr ve sladkokyselém nálevu?
No přeci na koprovku, kulajdu a plno jiných dobrých jídel. Nemusím do omáčky nebo polévky dávat žádný ocet.
Otevřená sklenička vám vydrží v lednici i půl roku, nezkazí se.
A tady máte skleničku s hodně napěchovaným (vlevo)
a málo napěchovaným koprem (vpravo).
Tady je vlastně vidět že je kopr dobře zavařený.
A jak pěstuji kopr?
Na podzim vezmu okvětí kopru - teda již vyzrálá semena - a rozházím je po záhonu (anebo ve skleníku) - kam semeno padne - tam padne. Nikdy - podotýkám - nikdy neseju kopr do řádku. Kopr potřebuje k růstu hodně místa - takže doopravdy semena rozházet po záhonu.
Že bych ještě napsala recept na koprovku?
Tak ten až příště.
Pěknou sobotu a neděli vám všem přeje
babi Věrka
Žádné komentáře:
Okomentovat