Buchty
od panenkářky Věrky
(recept ještě od mojí babičky Antonie)
Při pečení buchet mi pomáhaly moje dvě fešandy
Těsto:
45 dkg hladké mouky
1/2 balíčku droždí
60 g cukru krystal
210 ml vlažného mléka
2 vejce, sůl, citronová kůra, rum
6 lžic (olej, sádlo, máslo) - dávám od všeho 2 lžíce
+ malá sklenička zavařených švestkových povidel - vlastní výroba
Do mísy dáme mouku, uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, přidáme cukr, nadrobíme droždí.
Na okraj klepneme vejce, citronovou kůru, sůl a trochu toho rumu.
Počkáme až nám vznikne kvásek (na hořejší fotce vidíte již vyběhnuté droždí) a zamícháme.
V polovině míchání přidáme olej, propracujeme těsto a dáme kynout.
A tady už máme vykynuté těsto.
Takto vykynuté těsto propracuji, ne hodně. Jenom tak 4x projedu vařečkou.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál.
Těsto nesmí být ani moc tuhé ani moc řídké - no tak nějak akorát.
Z tuhého těsta se dělají špatně bochánky a řídké těsto se moc lepí.
Toto množství těsta se vejde na plech s vysokým okrajem.
Na plechu budu mít 5x 5 buchet.
Těsto rozdělím na 5 stejných dílů.
a) těsto rozkrájené na kousky b) vytvořené bochánkyA opět necháme kynout - asi tak 15 minut (přikryjeme utěrkou)
Žádné komentáře:
Okomentovat