středa 7. srpna 2024

Buchty od Věrky

 Buchty 

od panenkářky Věrky 

(recept ještě od mojí babičky Antonie)

Při pečení buchet mi pomáhaly moje dvě fešandy  

Těsto: 

45 dkg hladké mouky

1/2 balíčku droždí

60 g cukru krystal

210 ml vlažného mléka 

2 vejce, sůl, citronová kůra, rum 

6 lžic (olej, sádlo, máslo) - dávám od všeho 2 lžíce


+ malá sklenička zavařených švestkových povidel - vlastní výroba

 
 

 


Do mísy dáme mouku, uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, přidáme cukr, nadrobíme droždí. 

Na okraj klepneme vejce, citronovou kůru, sůl a trochu toho rumu.

Počkáme až nám vznikne kvásek (na hořejší fotce vidíte již vyběhnuté droždí) a zamícháme. 

V polovině míchání přidáme olej, propracujeme těsto a dáme kynout.

 

 

 

 

 


A tady už máme vykynuté těsto. 

Takto vykynuté těsto propracuji, ne hodně. Jenom tak 4x projedu vařečkou. 

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál.

Těsto nesmí být ani moc tuhé ani moc řídké - no tak nějak akorát.

Z tuhého těsta se dělají špatně bochánky a řídké těsto se moc lepí.

 

 

 

Toto množství těsta se vejde na plech s vysokým okrajem.

Na plechu budu mít 5x 5 buchet.

Těsto rozdělím na 5 stejných dílů.

 a) těsto rozkrájené na kousky                                     b) vytvořené bochánky

A opět necháme kynout - asi tak 15 minut (přikryjeme utěrkou)


Vykynuté bochánky rukama rozmačkáme na malé placky a dáváme náplň. 

Já jsem tentokrát dala domácí švestková povidla.

Tvaroh dělám takto: 1 tvaroh kostka
                                 1 vejce (celé)
                                 3 lžíce oleje
Nedávám máslo, olej je v tomto případě lepší. Tvaroh zůstane krásně šťavnatý. 
 
Tvarohové buchty moc nedělám, ale pokud bude tvarohu málo - zbytek buchet plnit třeba: švestková povidla, marmeláda, kousky nakrájených jablek, kostka čokolády .......
 
 
 
 
 
 
 
No a tady už vidíte moje buchty na plechu - opět necháme tak 10 - 15 minut kynout
 vlevo = nevykynuté  ..... vpravo = vykynuté 
Jo a na promazávání buchet beru olej + máslo
 

A tady už jsou moje buchty po upečení - to je krása coooo? 
Pečeme: dáváme do rozehřáté trouby
200°C ...... 25 minut     
 

Moje kuchyně při pečení a vaření - no není to nádhera?
 
 
A tady upečené buchty - anebo dvě vypečené buchty?
 To už je na vás co si vyberete.
 
Přeji pěkný den
Vaše babi Věrka
 


Žádné komentáře:

Okomentovat