sobota 24. října 2020

Švestkový koláč

 Švestkový koláč


Už je sice po švestkách, ale švestkový koláč si můžete upéct i z mražených anebo zavařeních švestek. Jak na to?


Recept:

30 dkg hladké mouky

3 hrsti cukru krystal

180 ml vlažného mléka

1/3 kostky droždí

6 lžíc oleje

1 vejce,  citronová kůra, sůl, rum

(rumu prosím přiměřeně, nee celou flašku)



Do mísy dáme mouku, uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, přidáme cukr, nadrobíme droždí. 

Na okraj klepneme vejce, citronovou kůru, sůl a trochu toho rumu.

Počkáme až nám vznikne kvásek (na hořejší fotce vidíte již vyběhnuté droždí) a zamícháme. 

V polovině míchání přidáme olej, propracujeme těsto a dáme vykynout.





Tak takto vypadá nevykynuté těsto. Jak vidíte na obrázku, těsto se leskne. Ano, tak je to správně.









A tady už máme vykynuté těsto. 

takto nakynuté těsto propracuju, ne hodně. Jenom tak 4x projedu vařečkou. 










Na plech s vysokým okrajem dám pečící papír, trochu pomoučním a vyklopím propracované nakynuté těsto. 








Těsto rozválím (prstama rozprostřu) po plechu. 

Mírně posypu strouhankou. Ale doopravdy jenom málo.

Zapnu troubu na 200 C -  kynuté těsto dávám do vyhřáté trouby. 









A tady už mám připravenou drobenku (polohrubá mouka, Hera, cukr krystal)

No a samozřejmě švestky - zavařené.

Vyklopím na síto a nechám okapat. 


Zavařování švestek: zavařuji pouze samotné švestky (bez přidání vody a cukru). Švestky vypeckuju, ale ke konci do každé sklenice vložím cca 5 pecek. Zavařuji  20 minut.





Švestky položím na vykynuté těsto (slupkou dolů), posypu trochu skořící a nakonec žmolenkou.

Mezitím už mám rozehřátou troubu. 









Koláč peču: 200´ C  a pečeme cca 20 minut. 

Kynuté těsto se peče rychle - proto vyšší teplota  - 

těsto s práškem do pečiva se peče pomaleji a na nižší teplotu.

Po vytažení z trouby přikryju suchou utěrkou (teda čistou).








A tady už máme náš koláč v celé své kráse.

No ten ale je, coooo?









Koláč k odpolední kávičce, jééé a v šálku není kafe. 

Ajajaj, vloudila se chybička.









A tady už máme kafíčko. Přeji všem  DOBROU  CHUŤ.

Pěknou sobotu přeje

Vaše babi Věrka

2 komentáře:

  1. No vypadá úžasně, hned bych si dala. Ale já mám kynutý koláč spojený spíš s borůvkama. švestkový děláme takový speciální s tvarohem a ten je nejlepší ještě teplý, tedy ne že by měl šanci někdy vystydnout :-D

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to dej recept do placu, ráda vyzkouším.

    OdpovědětVymazat