sobota 22. srpna 2020

B45 Truskavec ptačí - Polygonum aviculare

Truskavec ptačí



Truskavec ptačí (Polygonum aviculare) je jednoletá plazivá rostlina zelené nebo modravě zelené barvy


Truskavec ptačí se dlouhodobě používá v bylinkářství. Pro léčebné účinky se od května do září sbírá a ve stínu suší jeho nať. Droga obsahuje třísloviny, glykosidy, organické kyseliny, kyselinu křemičitou, sachridy, sliz, pryskyřice a silice.




Podává se ve formě odvaru nebo nálevu k léčbě různých neduhů, slouží např. k čištění krve, jeho močopudných účinků se využívá k pročištění ledvin a močového měchýře, rozkládá ledvinové kameny, usnadňuje vykašlávání a uvolňuje hleny, působí svíravě při průjmech.

Neužívejte truskavec ptačí trpíte-li alergií na sluneční paprsky, anginou pectoris, rozšířenými cévami, onemocněním herpes, diabetem anebo pokud jste v minulosti prodělali infarkt nebo k němu máte dědičné sklony. Není vhodný během těhotenství a kojení. 



Jako opak k jeho přednosti, léčebnému účinku, přistupuje schopnost zaplevelovat obdělávaná pole. V době sklizně vytváří souvislé porosty které nebývají posekány pro svůj nízký plazivý vzrůst a mohou tak dozrát všechna semena. Plodinám ve kterých roste škodí odčerpáváním potřebných živin a vláhy svým silným kořenovým systémem. Je to obtížný plevel.


Truskavec by vám ráda představila moje Lucinka. Přicestovala ke mě nahá, a protože má fialové oční stíny, tak dostala krásné fialové šaty a stříbrný řetízek. Moje Lucka se mi moc líbí, má takový krásný obličejík a nádherné jemné černé vlasy.

 



Na této fotce je krásně vidět jak roste plevel mezi dlažbou, nedá se vyndat a nedá se vyndat.


Jakmile se vám jednou truskavec dostane mezi dlažební kostky, tak je vymydleno. Už se nepodaří ho odstranit. 

Truskavec jsem podložila bílým papírem aby bylo přesně vidět jak vypadá. Děsný plevel. 



Panenka: Dolls of the World China - tvář Oriental - Kira

Přeji krásný upršený den
Vaše babička Věrka

Žádné komentáře:

Okomentovat