pátek 21. srpna 2020

B36 - Přeslička rolní - Equisetum arvense

B36 - Přeslička rolní - Equisetum arvense



Přeslička rolní - Equisetum arvense - ačkoli je přeslička často považována za polní plevel, nelze opomenout její pozitivní účinky na naše zdraví. Díky vysokému obsahu křemičitanů kupříkladu působí hojivě, takže bývá doporučována k zevnímu ošetření ran či hemoroidů.


Podílet se může i na prevenci či léčbě močových zánětů i močových a ledvinových kaménků a navíc působí močopudně.

 


Při sběru nati přesličky rolní hrozí zejména záměna se vzhledově podobnou, avšak jedovatou přesličkou bahenní. Přeslička bahenní roste obecně na vlhčích až mokrých stanovištích, je však možno ji nalézt např. i na náspech nebo na polích. Spolehlivým rozlišovacím znakem je délka bazálního článku postranních větévek. Ten je u přesličky rolní delší než zubatá pochva obklopující stonek, zatímco u přesličky bahenní je kratší. Odlišný je také charakter dutin na řezu lodyhou. Přeslička rolní má velkou centrální dutinu a drobné vedlejší kanálky, zatímco u přesličky bahenní jsou vedlejší kanálky velké.

 


Přesličku rolní by vám dnes chtěla představit moje Liběna. Je to zrzavá baculka Fashionistas č. 64. Má na sobě svoje původní oblečení. Součástí šatů je taky apartní klobouček.




Co roste u nás na zahradě za přesličku nevím. Neumím rozeznat přesličku rolní od bahenní. Takže ji nesbírám.


Dohledat můžete na Wikipedie


Panenka: Fashionistas č. 64 - tvář Claudette

Přeji krásný den
Vaše babička Věrka


Žádné komentáře:

Okomentovat