Švestkový koláč
Už je sice po švestkách, ale švestkový koláč si můžete upéct i z mražených anebo zavařeních švestek. Jak na to?
Recept:
30 dkg hladké mouky
3 hrsti cukru krystal
180 ml vlažného mléka
1/3 kostky droždí
6 lžíc oleje
1 vejce, citronová kůra, sůl, rum
(rumu prosím přiměřeně, nee celou flašku)
Do mísy dáme mouku, uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, přidáme cukr, nadrobíme droždí.
Na okraj klepneme vejce, citronovou kůru, sůl a trochu toho rumu.
Počkáme až nám vznikne kvásek (na hořejší fotce vidíte již vyběhnuté droždí) a zamícháme.
V polovině míchání přidáme olej, propracujeme těsto a dáme vykynout.
Tak takto vypadá nevykynuté těsto. Jak vidíte na obrázku, těsto se leskne. Ano, tak je to správně.
A tady už máme vykynuté těsto.
takto nakynuté těsto propracuju, ne hodně. Jenom tak 4x projedu vařečkou.
Na plech s vysokým okrajem dám pečící papír, trochu pomoučním a vyklopím propracované nakynuté těsto.
Těsto rozválím (prstama rozprostřu) po plechu.
Mírně posypu strouhankou. Ale doopravdy jenom málo.
Zapnu troubu na 200 C - kynuté těsto dávám do vyhřáté trouby.
A tady už mám připravenou drobenku (polohrubá mouka, máslo, cukr krystal)
No a samozřejmě švestky - zavařené.
Vyklopím na síto a nechám okapat.
Zavařování švestek: zavařuji pouze samotné švestky (bez přidání vody a cukru). Švestky vypeckuju, ale ke konci do každé sklenice vložím cca 5 pecek. Zavařuji 20 minut.
Švestky položím na vykynuté těsto (slupkou dolů), posypu trochu skořící a nakonec žmolenkou.
Mezitím už mám rozehřátou troubu.
Koláč peču: 200´ C a pečeme cca 20 minut.
Kynuté těsto se peče rychle - proto vyšší teplota -
těsto s práškem do pečiva se peče pomaleji a na nižší teplotu.
Po vytažení z trouby přikryju suchou utěrkou (teda čistou).
A tady už máme náš koláč v celé své kráse.
No ten ale je, coooo?
Koláč k odpolední kávičce, jééé a v šálku není kafe.
Ajajaj, vloudila se chybička.
A tady už máme kafíčko. Přeji všem DOBROU CHUŤ.
Pěknou sobotu přeje
Vaše babi Věrka
No vypadá úžasně, hned bych si dala. Ale já mám kynutý koláč spojený spíš s borůvkama. švestkový děláme takový speciální s tvarohem a ten je nejlepší ještě teplý, tedy ne že by měl šanci někdy vystydnout :-D
OdpovědětVymazatNo tak to dej recept do placu, ráda vyzkouším.
OdpovědětVymazat